«Чімборасо» – проект-гра нового покоління

Багато хто думає, що найбільш віддалена точка від центру Землі – вершина гори Еверест. Насправді ж, це вершина гори Чімборасо в Еквадорі. Еверест традиційно вважається найвищою точкою, якщо за розрахунок взяти висоту над рівнем моря. Та все відносно. Якщо брати висоту гори від її основи до вершини, то найвищими піками можна назвати Арарат і Мак-Кінлі. А якщо в розрахунок прийняти підводну частину гори, то найбільш високою буде Мауна-Кеа – гора, що розташовується на дні Тихого океану, на поверхні видніється тільки її пік. А от якщо висоту гори рахувати, наприклад, від центру планети, у такому випадку найвища точка нашої Землі – гора Чімборасо, неактивний вулкан, що знаходиться в Еквадорі.

Гора Чімборасо
Гора Чімборасо

Чімборасо розташовується лише в одному градусі від екватора, прямо на екваторіальній опуклості, це і робить її найвіддаленішою точкою від центру Землі. Та й назва у гори незвичайна. Тому сучасний англійський письменник Джон Рівз вирішив, що слово «Чімборасо» підходить для назви однієї цікавої пізнавальної гри, в яку він грав у юні роки і дещо осучаснив.

У дитинстві Дж. Рівз із задоволенням гортав величезні томи грандіозного комплекту енциклопедії «Британіка», дізнавався про нові поняття, переходив від одного випуску до іншого.

Енциклопедія "Британніка"

У 2012 році, проіснувавши 244 роки, відома енциклопедія оголосила про припинення випуску друкованих видань і перейшла на мультимедійний формат.

Рівзу захотілося удосконалити цю гру з пошуку нових знань, не просто адаптувати її до нових методів, а й налаштувати під дорослу людину. Він взявся за справу: зайшов у не менш відому енциклопедію «Вікіпедія» і ввів слово, яке обрав навмання – «Земля». 

Перше правило гри дуже просте. Можна почати з будь-якого запиту, відкрити статтю «Вікіпедії» і читати її доти, поки не відкриєте для себе щось нове – те, що вас здивує. 

Наступне правило гри теж просте: знайти у даній статті новий для вас термін і більше довідатися про нього, розшукати в ньому корисну інформацію. Раніше довелося б дістати інший том енциклопедії «Британіка» і шукати по алфавітному покажчику цей термін, можливо, по ходу відволіктися на щось. Та в наш час замість томів книг існують сотні гіперпосилань. Кожна людина, не виходячи зі своєї кімнати, може буквально потрапити в будь-який куточок планети.

І так, поки не втомитесь, робити кілька кліків (10-15) по гіперпосиланнях, відкриваючи для себе щось нове і цікаве. Ідеально, якщо в кінці пошуку того, чого ви самі не знаєте, «Вікіпедія» вас поверне до слова, з якого ви починали свою віртуальну пізнавальну подорож.

Перший ланцюжок слів, яким мандрував автор гри «Чімборасо», виявився надзвичайно захопливим:

Земля

Про що ж дізнався Дж. Рівз? Наприклад, про те, що тропічний ліс славиться своєю різноманітністю, етнічним розмаїттям. У світі досі існує безліч невідомих племен. Вони є скрізь, але більшість з них живуть в тропічних лісах. Це єдине місце, де познайомившись з ким-небудь, ви не зможете додати його в «друзі» в соціальній мережі.

У тропіках живуть і леопарди, і шилохвості білки, і отруйні древолази, і великі удави, і колеоптерологія. Виявилося, що це наука про жуків. Дж. Рівз хотів дізнатися про жуків і тому потрапив на цю сторінку.

Про яких жуків дивитися далі? Якщо потрібна інформація про музичний гурт, дивіться статтю «Бітлз», потрібна інформація про машину – дивіться «Фольксваген біттл». Але автору гри «Чімборасо» були потрібні жуки саме як клас комах. Виявляється, це найуспішніший підклас на планеті. Жуки становлять близько 20-25% усіх живих організмів на планеті, включаючи рослини. Існують жуки-сміттярі, які знімають шкіру і плоть з кісток музейних експонатів. Є жуки-хижаки, які нападають на інших комах, але все одно здаються нам милими (як-от сонечко). Є жуки, які перекочують гнойові кульки по пустелі, проходячи великі відстані, щоб нагодувати личинки. Стародавні єгиптяни побачили схожість між цим жуком і богом Хепрі, який щоранку котить по небу сонячну кулю. Так жук-гнойовик став священним скарабеєм на нагруднику фараона Тутанхамона.

Світлячки не належать до мух, світлячки – це теж жуки. У них свій спосіб спілкування, який привів гравця-дослідника до наступного посилання: хімічна мова феромонів, яка допомагає встановлювати романтичні стосунки. Звідси він потрапив на сторінку «Шоколад»… Цікаво, правда?

Гра "Чімборасо"

Для того, щоб пограти в «Чімборасо», потрібно виконати наступні дії:

1. Увійдіть у «Вікіпедію».

2. У пошуковий рядок введіть слово, яке вас цікавить. Початком гри для педагога стає поле того навчального предмета, який ви викладаєте. Для вчителів-філологів та ваших учнів початковими словами в грі можуть стати: прізвища письменників, літературознавчі терміни, будь-яка історико-культурна епоха тощо.

3. Прочитайте статтю. Знайдіть факт, який вас здивує, тобто до цієї секунди ви про це не знали.

4. Знайдіть невідомі вам терміни, що містять гіперпосилання на інші статті.

5. Перейдіть за посиланням на незнайоме поняття і познайомтеся з наступною статтею. Що вас здивувало, вразило? Що цікавого ви дізналися?

6. У новій статті вам, напевно, також зустрілися незнайомі поняття. Перейдіть по посиланню до наступної статті та виконайте вищеописані дії.

7. Гуляйте по посиланнях. Скільки кроків зумієте зробити? (Оптимально: 6-10.) В якій точці опинитеся? Зрозуміло, що кінцевий пункт у всіх буде різний.

Гра "Чімборасо"

Наприклад, ланцюжок слів до теми “Оскар Вайльд”:

Оскар Вайльд, Оскар Уайльд

Результати пошуку можна навіть творчо оформити (у таблиці або в презентації PowerPoint) і поділитися своїм унікальним маршрутом з друзями або однокласниками. Креативність вітається.

Оскар Вайльд, Оскар Уайльд
Ліна Костенко

Гуляйте за посиланнями і досягайте власної вершини Чімборасо. Приємної подорожі!

Читайте також:

Рубрика «Тексти «нової природи»

«Ідейник» – інструмент для роботи з новими ідеями

Кроссенси на уроках літератури

Віршокартинка як засіб розвитку творчої уяви

1 thoughts on “«Чімборасо» – проект-гра нового покоління

Add yours

  1. Загадала на цей місяць хоча б двічі зіграти. Поки що не було часу, але попереду свята, буде шанс)))

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑