Кніглі – новий формат книг

Ви не повірете, що в мене є! Учора тільки отримала посилку. Я тепер маю дві кніглі!

Уявіть, ви приходите на урок і говорите дітям: «Я така щаслива! Ми з вами будемо вивчати твір, який має всього одну сторінку», – і розгортаєте перед ними весь текст, наприклад, повісті «Тіні забутих предків» М.Коцюбинського або трагедії «Ромео і Джульєтта» В.Шекспіра, який дійсно помістився на одну сторінку.

Але почнемо по порядку.

Кніглі – це роман-постер, або роман-картина. Різновид текстів «нової природи». Він містить повний текст твору, розгорнутий на одному аркуші А2 у вигляді ілюстрації або візерунка.

Оскільки букви дуже дрібні, то до кожної кніглі додається спеціальна лупа.

Ідея цього формату прийшла в голову нашим співвітчизникам – київським дизайнерам Анні Білій та Дмитру Костирко. Обидва люблять читати, і саме відсутність можливості взяти з собою в подорож улюблений роман призвела до задуму створити книгу в такому незвичному вигляді.

Я замовила собі «Алісу в Країні Чудес» Л. Керролла і «Лісову пісню» Лесі Українки.

Отримала дві довгі трикутної форми коробки, в яких зберігалися згорнуті у сувої аркуші. Дійсно, до кожного набору входить лупа, а також мішечок для її зберігання, прикріплений до нижньої планки романа-постера.

Найскладніше, за словами київських дизайнерів, – це знайти образ, який буде характеризувати текст в цілому і складатися з букв даної історії.

Розгортаю кніглі «Аліса в Країні Чудес».

Дуже милий вигляд. Образ запозичено з відомої серії ілюстрацій до першого видання книги (1865) сера Джона Теннієла, англійського художника і карикатуриста. Перевірила: дійсно подано весь керроллівський текст від першого до останнього слова.

А от кніглі «Лісова пісня».

Симпатичні Лукаш і Мавка. І знову – ВЕСЬ текст!

Тепер питання: навіщо?

Нам потрібно зрозуміти, що сучасний код читання – це не просто пізнавальність і естетизм, виховання і задоволення. Це ще й обов’язково розвага!

Я тільки почала читати кніглі-«Алісу». Потім поділюсь враженнями: наскільки зручно – не зручно, складно – не складно, втомлює – або не втомлює. Як практик, мушу перевірити на собі.

Уже показувала свої кніглі на курсах підвищення кваліфікації в Львівському інституті – усі колеги були в захваті.

Трошки дитинства і розваги нікому не завадить. Нехай сьогодні це будуть кніглі!

Додатково по темі:

Книжкові інсталяції

Що таке антибуки?

Хмарки слів. З досвіду освоєння і використання

Кроссенси на уроках літератури

1 thoughts on “Кніглі – новий формат книг

Add yours

  1. Пані Анно-Маріє, Ви знову вразили й здивували! Чекаю вражень від читання, можливо воно буде нелегким)

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑