10 освітніх трендів і технологій у 2020-2021 н.р., які допоможуть вам зорієнтуватись

Сьогодні ми опинилися в такій ситуації, коли швидкість змін складно усвідомлюється і дуже складно контролюється.

Революція освіти відбувається прямо зараз.

Суперважливі зміни відбуваються прямо зараз.

Нам складно зрозуміти, що відбувається.

Ми починаємо вивчати одні сервіси, інші, треті, десяті.

Починаємо думати: що не так, що ми робимо правильно, неправильно.

УВАГА! Триває реєстрація на курс-практикум “Живий онлайн”. 10 уроків = 10 навичок або лайфхаків онлайн-навчання. Докладніше…

У такій ситуації цифрового цунамі я хочу запропонувати перелік освітніх трендів і технологій, які дозволили б вам трохи зорієнтуватися в сьогоднішній ситуації.

Щороку в кінці серпня – на початку вересня я складаю власну десятку освітніх трендів. Збираю і систематизую поняття, які є в топі, нові і на слуху.

Отже, представляю вам свою десятку педагогічних трендів на 2020-2021 навчальний рік.

1. Цифрова освіта (E-learning).

Це дійсно тренд номер 1, оскільки COVID-19 повністю змінив світ, способи спілкування, роботи і навчання. Ми всі були змушені в короткі терміни опановувати онлайн-інструменти, ресурси для проведення відеоконфренцій, аби спілкуватись з учнями дистанційно під час карантину.

Цифрова педагогіка – це освіта і навчання за участю комп’ютерів. Все, що допомагає навчатися в мережі: онлайн-курси, цифрові ресурси, веб-сервіси, мобільні додатки.

Істотно при цьому зміняться професія вчителя, структура, зміст і якість всієї освіти.

Отримавши навчальні матеріали, учень може оволодівати знаннями вдома, на робочому місці, навіть на вулиці. Таке поняття, як комп’ютерний клас, найближчим часом має зникнути, тому що кожен клас нині комп’ютерний. У кожного вчителя і учня є смартфон, який він може задіяти.

Один із форматів цифрового навчання, що став популярним саме через свою масовість – масові відкриті онлайн-курси, або MOOC (Massive Open Online Courses).

Нова педагогіка є не що інше, якнавчальні довірчі партнерські стосунки з нашими учнями з метою досягти глибокого навчання в умовах цифрового світу.

2. Змішане навчання («blended learning»).

У вересні 2020 року школам дозволили працювати очно. Та все ж усі готові до повернення дистанційної форми навчання. Поки ж використовується змішане навчання – сучасна освітня технологія, в основі якої лежить концепція об’єднання технологій класно-урочної системи і технологій електронного навчання.

Тобто те, що ви робите у себе на уроці, змішується ще з онлайн-навчанням.

У чому тут найбільша цікавість?

Ніхто досі не знає, скільки вам потрібно впровадити електронного навчання в свою класно-урочну систему, аби воно стало змішаним навчанням.

3. AR/VR-технології: віртуальна і доповнена реальності на уроках і в позаурочній діяльності

Це те, що в процесі навчання створює прекрасний, дивовижний світ. Наприклад, на уроці історії учні можуть використовувати планшети і телефони, щоб побачити справжніх динозаврів. Камера гаджета направляється на малюнок, і на екрані виникає тривимірна модель.

Студенти-медики в університетських класах створюють моделі людського тіла, вивчаючи поглиблено анатомію і практикуючись.

На уроках літератури це можливість «погуляти» у віртуальному музеї письменника.

Мета цих технологій – розширення фізичного простору життя людини об’єктами, створеними за допомогою цифрових устроїв і програм.

В якості устроїв на даний момент використовуються: окуляри віртуальної і доповненої реальності, контролери, навушники, смартфони, планшети. Ці устрої дозволяють людині бачити і чути цифрові об’єкти. У найближчому майбутньому очікується поява рукавичок зі зворотним зв’язком, що дозволять людині тактильно відчувати цифрові об’єкти.

VR (англ. virtual reality – «віртуальна реальність») – створений технічними засобами світ, що передається людині через її відчуття: зір, слух, дотик та інші. За допомогою 3D окулярів стимулюється 3D зображення. Ви неначе відчуваєте себе всередині цього середовища.

Під час експерименту вчителі говорили, що діти краще запам’ятовують матеріал, коли вони відчувають себе всередині 3D-реальності.

Приклади застосунків:

Google перегляд вулиць – спеціально оновлені мапи від Google для підтримки VR-контента. Додаток надає 360-градусний огляд доріг, майданів та інших місць.

Expedicions – у додатку більше 200 експедицій, в які ви можете зануритись: пам’ятки, ландшафти, пейзажі та багато ін. 360-градусний режим, що працює без окулярів, простий у використанні. Безкоштовний.

Проблеми використання VR-технологій:

– технологічні (пов’язані з недосконалістю промислових та інформаційних технологій);

– економічні (недоступність обладнання для масового використання);

– правові (розкрадання персональних даних і кібербезпека);

– програмово-методичні (відсутність різноманітності контенту і додатків для VR).

Ризики для здоров’я користувачів:

1. Під час носіння гарнітур віртуальної реальності люди втрачають відчуття навколишнього реального світу і можуть поранитися, спіткнувшися з об’єктами реального світу. Бажано, щоб під час VR-сеансу поруч з користувачем знаходилась інша людина.

2. Страждає зір людини, оскільки основна інформація потрапляє через очі. VR-гарнітури можуть викликати втому очей через знижені частоти мигання під час перегляду екрану. Сучасні VR-гарнітури несуть загрозу для очей нарівні з монітором комп’ютера і смартфона. У майбутньому використовуватимуться нові технології, наприклад, Magic Leap, коли зображення буде передаватися напряму на сітківку. У цьому випадку навантаження на очі не буде, а віртуальний предмет виглядатиме дуже реалістично.

3. Фізично здорові користувачі можуть відчувати судоми або запаморочення під час використання гарнітур віртуальної реальності. Оскільки ці симптоми частіше зустрічаються в людей у віці до 20 років, дітям не рекомендується використовувати гарнітуру VR.

4. Багато людей, занурюючись у VR, відчувають симптоми заколисування або морську хворобу, яка отримала назву хвороба віртуальної реальності (Virtual reality sickness).

AR (англ. augmented reality – «розширена реальність») – результат накладання на об’єкти реального світу цифрової інформації з метою їх доповнення.

Приклади застосунків: Animal life 4d, QuiverVision, Маски / Теми, Miaotu World, Murge cube.

Додавання до навчального контенту доповненої реальності:

– робить анімований зміст цікавим, технологічно сучасним;

– сприяє більш широкому і глибокому розумінню предмета;

– полегшує сприйняття абстрактної інформації і розуміння тексту;

– сприяє активізації уваги, розвитку інтелектуальних здібностей, стимулюванню позитивних емоцій та цікавості до навчальної діяльності.

4. Гейміфікація, ігрові технології (Edutainment)

Гейміфікація у навчанні – застосування підходів, що використовуються в комп’ютерних іграх, для підвищення залученості гравців, у неігрових процесах:

– нагороди,

– беджі,

– рівні майстерності,

– створення єдиної історії.

Також це навчання з використанням ігор (рольових, ділових, рухових, настільних тощо).

Існує, наприклад, гра, що імітує процес зміни клімату. Є економічні ігри на тему, як, наприклад, відкрити власний бізнес. Або ігри, де можна змагатися на арені міжнародної дипломатії.

Звичайно, до елементів гейміфікації вчитель повинен підходити критично і чітко розуміти, чому він вбудовує у навчальний процес ту чи іншу гру.

5. STEАM-освіта

В останні роки все більше уваги приділяється розвитку STEАM. В Україні ця технологія настільки затребувана, що при Інститут модернізації змісту освіти півроку тому засновали окремий «Відділ STEАM-освіти».

Відома абревіатура з англійських слів означає: Science (наука), Technology (технології), Engineering (інженерія), Arts (мистецтво) та Mathematics (математика).

В сучасних умовах існує потреба у більш збалансованому навчальному плані, який об’єднує з природничими і точними науками дисципліни творчі, такі як мистецтво, дизайн і гуманітарні науки.

Особливості STEАM-освіти:

– Заснована на застосуванні міждисциплінарного і прикладного підходу, а також на інтеграції природничих наук, технологій, інженерного мистецтва, творчості, математики в єдину схему навчання.

– У віддаленому майбутньому в нас з’являться професії, які будуть пов’язані з технологією і високотехнологічним виробництвом на стику з природничими науками, особливо буде великий попит на спеціалістів з біо- і нанотехнологій.

– Спеціалістам знадобиться всебічна підготовка і знання з різноманітних галузей.

6. Здоров’язбережувальні технології

Нині, коли практично всі учні цілодобово працюють в Інтернет, постає питання про їхнє здоров’я – здоров’я, пов’язане із зором, опорно-руховим апаратом, психічним станом.

Тут багато факторів діє, і це не тільки фактор, що дитина знаходиться одна у віртуальному середовищі, і всі її друзі також знаходяться на відстані. Також це найрізноманітніші розрізнені освітні ресурси, що ми зараз пропонуємо учням – навчальний контент, відео, які вони не завжди встигають подивитися. Звичайно, це є стан стресу.

Мета здоров’язбережувальних технологій – забезпечити благополуччя і здоров’я наших учнів, виховавши у них культуру здоров’я:

1) Правила здорового образу життя в конкретних умовах проведення уроку.

2) Формування уміння навчатися, турбуючись про своє здоров’я.

3) Психологічний комфорт, емоційна активність, використання роботи двох півкуль головного мозку (логічне і творче мислення).

Найменше, як учитель може підтримувати стан комфортності і благополуччя на уроці – це обов’язкові валеохвилинки, хвилинки здоров’я, унікально підібрані для кожної пори року (дивіться докладніше – посібник «Сезонні валеохвилинки»).

7. Пленерні уроки

Напевно, вам знайоме почуття, коли мозок немовби глухне і ви ні на чому не можете зосередитися. Такий стан називають розумовою втомою. Відпочити і повернутися в норму допоможе перебування на природі. Замінимо традиційний урок на пленерний урок – урок на свіжому повітрі, просто неба.

При цьому не обов’язково виходити далеко за межі школи, для багатьох предметів цілком достатньо шкільного подвір’я.

Деякі школи навіть облаштували спеціальні «зелені класи» для проведення уроків просто неба.

На таких уроках учні на власні очі можуть побачити те, що вчать. Вони контролюють процес навчання, бачать зв’язок між навчальним матеріалом і реальним світом, власним досвідом.

Десь усередині нас є величезний потенціал для спокою, чуйності і глибокодумності. Хмари, дерева і річки завжди поруч, щоб допомогти їх відшукати.

Про класифікацію пленерних уроків, вправи на природі, конспекти пленерних уроків ви можете дізнатись у моєму посібнику «Пленерні уроки – уроки мислення на природі».

Уроки на природі більш живі, неформальні, комфортні. Тому заняття просто неба – потреба часу!

8. Сингапурські навчальні структури

Це унікальна система шкіл Сингапуру, завдяки якій учні щороку показують найвищі результати у незалежних міжнародних олімпіадах.

Основний принцип – діти на уроці працюють у четвірках, змінюючи способи взаємодії і пізнавальної діяльності.

Ось деякі типи сінгапурських навчальних структур:

Джоттос («запишіть думки»). Учні не дотримуючись черги беруть заготовлені на столі аркуші і записують на них відповідь з заданої теми, при цьому промовляючи її вголос, щоб відповіді інших учасників не дублювались (кожний учасник заповнює чотири аркуші).

Зум ін («збільшувати»). Навчальна структура, що використовується з метою генерування цікавості до окремої теми через детальний розгляд і аналіз матеріалу.

Мікс-фріз-груп. Навчальна структура, в якій учасники переміщуються по класу, поки звучить музика, потім утворюють групи по кількості учасників, що дорівнюється відповіді на задане після закінчення музики запитання.

Релліробін. Навчальна структура, в якій пара учнів, дотримуючись черговості, обмінюється відповідями з особистого списку.

Реллітейбл. Навчальна структура, в якій пара учнів почергово записує відповіді на загальному для двох аркуші.

Мікс-пеа-шеа. Навчальна структура, в якій учасники переміщаються по класу, поки звучить музика, потім утворюють пару і обговорюють запропоновану тему, використовуючи навчальну структуру «релліробін» або «таймд-пеа-шеа».

Тайм-пеа-шеа. Навчальна структура, в якій пара учнів, дотримуючись почерговості, ділиться розгорнутими відповідями протягом заданої кількості часу.

9. AI – штучний інтелект

У системі освіти це створення персоналізованого навчального місця.

Це біометричні ґаджети, які розпізнають голос.

Це сенсори, які обробляють природну мова.

Це розумні класні кімнати.

Штучний інтелект дозволяє обчислити емоційний, психічний стан людини, дозволяє підказати педагогу якісь проблемні моменти (наприклад, якщо дитина схильна до суїциду).

Якщо розглядати психолого-педагогічні моменти, то штучний інтелект збира’ великі дані про успішність учня, про те, як він поводить себе під час заняття при використанні комп’ютера. Якщо дитина відповідає на питання тестів, якщо вона проходить онлайн-навчання, – система накопичує ці дані для того, щоб потім підказати педагогу, підказати учневі, які є проблеми.

Можна порівняти дані між класами, між учителями, які викладають у цих класах. Йде фіксація не тільки по кожному учневі в динаміці, але й по кожному класу, по вчителях, по школах.

Система штучного інтелекту також допомагає учням вибрати рівні проходження завдання.

За прогнозами футурологів, до 2030 року штучний інтелект замінить 800 млн. робочих місць. Потрібно встигнути підготуватися до взаємодії з роботами.

10. Тайм-менеджмент у педагогічній практиці

Чи буває у вас відчуття:

– «Я витрачаю час на дрібниці».

– «Я дозволяю віднімати у себе час іншим людям, емоціям, обставинам».

– «Я не досягаю цілей у поставлені терміни».

– «Я роблю те, що могли би зробити інші».

– «Через постійну метушню я не приділяю достатньо часу важливим і значущим речам».

– «Я відчуваю незадоволення через хронічну нестачу часу і неможливість змінити теперішній уклад життя».

Тайм-менеджмент – це наука і мистецтво ефективного керування людиною собою, раціонального використання власного часу і часу інших.

Уміння керувати своїм часом – шлях до професійної і особистісної успішності вчителів і вихователів, враховуючи їхню високу зайнятість.

Тайм-менеджмент включає в себе широкий спектр діяльності, в тому числі:

– Постановка цілей.

– Планування і розподіл часу.

– Делегування завдань і керування ресурсами.

– Аналіз затрат часу.

– Фіксація часу.

– Пріоритизація.

– Складання списків та багато іншого.

Залог ефективного тайм-менеджменту – чітке розуміння того, навіщо він необхідний, і чому його відсутність викликає дискомфорт.

Інструменти для раціонального використання часу.

«АВС планування». Методика АВС базується на трьох основних правилах:

– Категорія А – найбільш важливі справи. (Вони складають приблизно 15% всіх справ, якими ви займаєтеся, але приносять приблизно 65% результатів).

– Категорія В – важливі справи. (Вони складають близько 20% всіх ваших справ і приносять близько 20 % результатів).

– Категорія С – справи найменшої важливості. (Вони складають приблизно 65% ваших справ, але приносять приблизно 15% результатів).

«Закон Парето». Основним його правилом є те, що найменша частина дій приносить найбільшу частину результатів.

Наочно дане правило виглядає так:

– 20% дій = 80% результату

– 80% дій = 20% результату

Концентрат спланованих дій на 80% наближає вас до заповітної мрії.

«Хронометраж». Основними цілями є виявлення «поглиначів часу», пошук резервів часу і вироблення почуття часу.

Вести хронометраж доволі просто:

– записувати всі свої дії з точністю до 5 хвилин протягом 2-3 тижнів;

– записи доповнювати коментарями і додатковими параметрами.

«Список цілей і завдань». Це перелік того, що потрібно зробити.

Складається список цілей і завдань дуже просто:

– на аркуші паперу записувати все, що вам потрібно виконати;

– по завершенню виконані пункти викреслювати.

Я давно використовую інструменти тайм-менеджменту – це робочий планер (щоденник), трекер корисних звичок, «П’ятибук», «Ідейник». І стверджую: це дійсно домомагає бути більш продуктивною і встигати зробити усе заплановане вчасно.

УВАГА! Перший в Україні курс для педагогів “Автор онлайн-курсу”. Отримайте додаткову освітню професію! Докладніше…

***

Дорогі колеги, друзі, однодумці! Освітні технології стрімко розвиваються, даючи нам можливість для перегляду і вдосконалення власних педагогічних практик.

Буду рада, якщо дана стаття вам трошки допоможе у пошуках своїх орієнтирів у сучасній освіті.

Можливо, вам також сподобається:

Онлайн-курси Анни-Марії Богосвятської

Електронний посібник “50 смачних ідей для уроків”

На що орієнтуватись у 2019-2020 н.р.? Топ-10 трендів в освіті

2 thoughts on “10 освітніх трендів і технологій у 2020-2021 н.р., які допоможуть вам зорієнтуватись

Add yours

  1. Добрий день, шановна Анно-Маріє Іванівно! У мене сьогодні немає уроків, тому мала можливість детально познайомитися із складеним Вами переліком освітніх трендів і технологій. Дякую.

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑