Приємні завдання учням на літо. 5 ідей

1. Банка спогадів

Щоб спогади про канікули залишились яскравими і тішили очі, можна за літо зробити власну «банку спогадів». Для цього необхідно бути уважними і під час літніх пригод (походи, подорожі, пікніки, прогулянки, відпочинок у бабусі в селі або на морі) збирати колекцію дрібних речей, які самі просяться вам у руки, викликають приємні відчуття і – головне! – нагадують про неповторні події.

Це можуть бути дрібні камінчики, галька, мушлі, морські зірки, засушені польові квіти (лаванда, ковила, бутон троянди), кольорові ґудзики, жолуді, гніздо із засушеної трави, пучок соломи, перо, сувеніри і магнітики з тих міст (країн), які ви відвідали; навіть пісок з моря, де ви загоряли і плавали.

Увага! Доступний запис вебінару “30 ідей для останнього дзвоника-2022 в онлайні”

Докладніше (натискайте сюди)…

Тепер потрібна банка: бажано симпатична, бажано з кришкою. Сюди ви поступово і будете складати все, що нагадуватиме вам про приємні миті літа.

Для аромату додайте у баночку кілька зерен прянощів, спецій (кардамон, кмин, кавові зерна).

Також ця баночка щастя може містити фотографії, приємні думки, записані на маленьких кольорових записках: заповітні мрії, теплі спогади, цікаві сни, радісні моменти дня, подяки, успіхи.

На початку нового навчального року учні зможуть принести до школи свої «банки спогадів» і поділитися враженнями за літо.

2. Дошка настрою

Мудборд (від англ. mood – «настрій», board – «дошка») – дошка настрою, або дошка натхнення. Про використання цього тексту «нової природи» на уроках писала тут.

У якості завдання на літо для учнів мудборд може послужити зручним наочним способом фіксації вражень, настрою, захоплень. Адже дошка настрою перш за все відображає внутрішній світ людини, яка її створює; характеризує смак, інтереси, переваги у виборі тої чи іншої кольорової гами.

Отже, мудборд – це така дошка, або аркуш, куди ви прикріплюєте фотографії, вирізки з журналів, гербарій, магніти, стрічки, кулони, квитки, флаєри – усе те, що вас надихає і викликає приємні почуття. Кількість зображень, деталей на одному мідборді – від 10 до 50. Більше просто складно охопити очима і ідейно. До того ж, не варто, аби дошка настрою перетворювалась на кошик для сміття: нехай на неї потрапляє найкраще, найвиразніше, найяскравіше.

Мудборди, як правило, тематичні. Під час літніх канікул логічно оформити дошку настрою на тему «Моє літо – 2019», «Ура! Канікули», «Літній мудборд», «Як я провів літо». Можна навіть оформити триптих мудбордів: «Червень», «Липень», «Серпень».

3. Хмарка слів з побажаннями

У останній перед канікулами день запропонуйте дітям хмарку слів з побажаннями на літо.

Нехай кожен учень випише 5 слів, які йому найбільше сподобались, і складе з цими словами речення у вигляді індивідуального побажання-завдання на канікули.  

Наприклад: пригоди, похід, щастя, відкриття, нові друзі.

Побажання: Вирушити в похід з новими друзями, відчути дух пригод, зробити приємні відкриття своїх можливостей і бути щасливим!  

4. Кроссенс з побажаннями на літо

У Інни Сороки на сайті “Коліжанка” побачила цікаву ідею побажань на літо для учнів у вигляді кроссенсу. (Що таке кроссенс, писала тут.)

Подібні кроссенси можете розробити для своїх учнів і ви.

5. Список завдань

І наостанок – ідея від італійського вчителя Чезаре Ката, що викладає в приморському місті Фермо: список завдань для учнів на літні канікули.

  1. Гуляйте вранці берегом моря у повній самоті – дивіться на відблиски сонця на воді й думайте про те, що робить вас щасливим.
  2. Максимально часто вживайте нові слова, вивчені в цьому навчальному році. Чим більше слів у вашому словниковому запасі, тим цікавіше ваші думки, тим більше свободи ви відчуваєте.
  3. Читайте! Багато! Скільки зможете. Та не тому, що ви зобов’язані це робити. Читайте тому, що літо надихає на мрії та пригоди, а читання – це політ. Якщо не знаєте, що почитати, я підкажу вам.
  4. Уникайте всього, хто/що приносить вам негатив і спустошує вас. Шукайте те, що додасть оптимізму. Шукайте друзів, які вас збагачують, розуміють і цінують такими, які ви є.
  5. Пам’ятайте, що літо – це та пора, яка, як і все прекрасне, може привести душу в сум’яття. Заведіть щоденник, в якому описуйте свої почуття. А у вересні, якщо схочете, ми почитаємо це разом.
  6. Танцюйте й не соромтеся нічого. Будь-де: хоч на танцполі, хоч у власній кімнаті на самоті. Літо – це і є танок, і нерозумно не взяти в цьому участі.
  7. Постарайтеся хоч раз зустріти світанок. Просто мовчіть і глибоко дихайте під час сходу сонця. Закрийте очі та відчуйте вдячність.
  8. Багато займайтеся спортом.
  9. Якщо зустрінете того, хто вам дуже сподобається, скажіть про це. Тільки зробіть це так красиво і переконливо, як тільки зможете. Якщо ваші слова не сприймуть – значить, не судилося, але якщо дадуть відповідь взаємністю, то літо ви проведете разом і це буде вашим золотим часом. Якщо вас спіткає невдача, зверніться до пункту № 8.
  10. Перегляньте зошити із записами наших уроків. Порівнюйте те, що там написано, з тим, що відбувається у вашому житті.
  11. Будьте такими ж радісними, як сонячне світло, і такими ж вільними й незалежними, як море.
  12. Будь ласка, намагайтеся не вживати лайливих слів, стежте за своєю мовою. Будьте ввічливими та добрими.
  13. Дивіться фільми. Гарні, зі змістом, із глибокими емоційними діалогами. Переглядайте їх, щоб знову і знову впускати переживання в свою душу. Нехай кіно не закінчується для вас фінальними титрами, проживайте його знову та знову, долучіть його до досвіду цього літа.
  14. Літо – це магія. У мінливому сонячному світлі ранку і гарячими літніми вечорами мрійте про те, яким має бути та як повинне скластися життя. Зробіть усе, що від вас залежить, щоби ніколи не здаватися на шляху до мрії.
  15. Будьте хорошими. (Джерело)

Оформіть пам’ятку для кожної дитини в класі зі списком завдань на літо. Можете скористатись завданнями учителя Чезаре або запропонуйте свої.

Чого точно не повинно бути влітку, так це нудної сірості. Зробіть що-небудь, аби дати хід новим думкам.

Нехай довгоочікуване літо для вас і для ваших учнів буде незабутнім і сповненим приємних сюрпризів!

Можливо, вас також зацікавить:

“Українська веселка”, “Пробудження духу”, “Єдність”, “Сила чотирьох стихій” та інші розминки для уроків

Групова робота для онлайн-навчання: креативна онлайн-сесія

Воркбук “50 сучасних стратегій залучення учнів до читання”

Електронний посібник “50 смачних ідей для уроків”

*

Підписуйтесь на мій Телеграм-канал “Сильні крила”:

професійні поради для вчителя, ролики-розминки, рубрика “Онлайн сервіси та інструменти вчителя”, картка дня “Дозвольте собі”, обмін досвідом, педагогічні квести, креативні марафони та ін.

Підписатися…

2 thoughts on “Приємні завдання учням на літо. 5 ідей

Add yours

  1. Потім розкажіть, що саме інтерпретували. Я також відношусь до “модернізаторів”: зразу в уяві бачу, як можна зробити інакше, “під себе”. Але спочатку потрібне вікно, вхід, портал – якась ідея.

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑