Як я читала веселкові книги

Друзі, рік тому, влітку 2019 року, я проживала уявне життя художника (творча практика з книги-проєкту Джулії Кемерон «Шлях митця») і придумала собі читати твори по кольорах.

Протягом 13-ти місяців обирала собі колір на кожен місяць, складала список книг і читала, скільки встигала.

Протягом року ви читали звіти про моє спілкування з книгами синього і блакитного кольору, рожевогожовтогочервоногозолотого, помаранчевого, білого, срібного, чорного і сірого, коричневого і кавового, зеленого, бузкового.

Завершую свій великий проєкт книгами улюбленого кольору – веселкового (зі списком веселкових творів можна ознайомитись тут).

(С) Фото Гаррі Куан на Unsplash

Що я встигла прочитати?

Михайло Пришвін «Біла райдуга». Оповідання – чудо! Природа – жива, дика, зі своїми незвичними явищами (наприклад, білою райдугою над ранковими туманами) – і людина-мисливець, добра і уважна до матінки-землі. Таке тепле відчуття, коли дочитала до кінця.

Микола Вінграновський «Чорна райдуга: вірш». Інтимна лірика. Такий щем і біль. Кохана жінка – чорна райдуга, що впала на землю ниць. Вона – брехня, маскарад любові. Через неї страждає ліричний герой. Написано потужно, з пристрастю, вогнем.

Василь Сухомлинський «Веселка», «Райдуга в бурульці». Оповідання для дітей. Як завжди у Сухомлинського, дуже по-доброму, світло, з життєствердним фіналом.

Андрій Платонов «Різнокольоровий метелик (легенда)». Старенька бабуся Анісья, яка прожила півтораста років, адже в неї є завдання – дочекатися сина, який маленьким хлопчиком погнався у горах за різнокольоровим метеликом і заблукав. Цікава розв’язка, казкова, символічна.

Валерій Брюсов «Сім кольорів веселки». Збірка віршів, укомплектованих по циклах – кольорах веселки. Починається з помаранчевого кольору, потім червоний та інші. Вірші Брюсова бахвальні, з самомилуванням, грою в слова, красивостями. Швидко втомлюєшся, вони всі якісь подібні, з однаковими почуттями. Срібне століття, одним словом!

(С) Фото Джордан Макдональд на Unsplash

Аркадій і Борис Стругацькі «Далека Веселка». Фантастична повість. Якщо чесно, не дуже. Діалоги з незрозумілими технічними характеристиками суспільства майбутнього. Дія відбувається на далекій планеті Веселка, де проводять експерименти. Поміж населенням розпорошені напівмашини-напівлюди. В кінці планета і головні герої гинуть.

Джек Лондон «Там, де закінчується райдуга». Із циклу північних оповідань Дж. Лондона. Гарно прописані характери Малюка із Монтани, мешканців невеликого міста на острові Доусона. Зустріч з природню стихією описана сильно і відчутно.

Майкл Бонд «Ведмедик Паддінгтон і фруктова райдуга». Дитяча щедро ілюстрована книга. Добрий стиль, добрі персонажі, фруктово-ягідне морозиво, яке нагадує веселку в небі. Його потрібно швидко їсти, аби не розтануло.

(С) Фото Лейганн Блеквуд на Unsplash

Ольга Пенюк «В пошуках веселки». Оповідання для дітей. Дуже просте і з казковими штампами.

Олександр Проханов «Різнокольорова сукня». Дуже добротна проза, майстерна, зі смаком і стилем, деталями, виразними портретними характеристиками.

Сесилія Ахерн «Там, де закінчується райдуга». Прочитала на одному подихові. Світла, добра історія Розі і Алекса, яким на початку роману по 7 років, а в кінці по 50. Незвичний стиль – переписка. Але швидко звикаєш, і навіть просто читається. Кохання довжиною в життя. Але і помилки, і шлюби з тими, кого не любиш, і діти. Та Алекс і Розі будуть разом – після ранкового дощу, що завершується райдугою:

«Мерцающее видение из карамельно-красных, абрикосовых, зеленых, как авокадо, и нежно-желтых, как жасмин, темно-синих, дрожащих, перетекающих друг в друга полос».

(С) Фото Алістер МакРоберт на Unsplash

***

Від веселкових книг я набралася того, чого очікувала: відчуття казки, дива, перетворення душі, усвідомлення палітри життя всім своїм єством. Я обожнюю веселку!  

Сьогодні мені трошки сумно відпускати кольорові книги з мого життя. Окидаю внутрішнім поглядом ці 13 місяців – і бачу, як моя душа поступово зафарбовувалась кольоровими станами, почуттями, думками, мріями.

Якщо ви не пробували читати твори по кольорах – дуже раджу. Не пожалкуєте!

Можливо, вам також сподобається:

Веселка людського слова

«Кожен із вас – скарбничка!». Вправа на кожен день від засновника школи гуманної педагогіки Шалви Амонашвілі

Ви повинні присвятити своє життя відточуванню своєї майстерності

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑