Як зробити ароматний урок

Запахи нерозривно пов’язані з роботою інтуїції, пам’яті і уяви. Як найдавніша з сенсорних систем, нюхова пам’ять більш стійка, ніж зорова, її важче забути.

Дитинство – найбільш чутливий до запахів період. Арома-імідж в школі включає в себе аромат класної кімнати, запах парфумів учителя, запах свіжості провітрюваного приміщення.

Поділюсь перевіреними прийомами створення ароматних уроків.

1.«Знайомий аромат». Попрошу учнів заплющити очі. Пройдусь по класу з відкритим флаконом ефірної апельсинової олії (або іншої знайомої дітям ароматичної речовини: виноград, мандарин, грейпфрут, м’ята).

Спитаю: Що ви уявили, відчувши запах? (Можливі асоціації учнів: свіжість після дощу, новий рік, стакан апельсинового соку.)

Психоемоційний вплив аромату апельсина і мандарина – концентрує увагу, покращує пам’ять, дарує бадьорість, працездатність, оптимізм, що є прекрасним стимулюючим початком уроку.

2. «Аромат країни». Цей прийом використовую перед вивченням зарубіжного автора або твору, дія якого відбувається не в Україні.

Наприклад, вивчаючи творчість японського поета Мацуо Басьо спитаю:

– З яким запахом у вас асоціюється Україна? (Чорнобривці, калина, парне молоко, борщ, часник, м’ята.)

– А Японія? (Море, риба, сакура, зелений чай з жасмином.)

Так актуалізую в свідомості учнів країну, до якої ми віртуально потрапляємо на 2-3 уроки, апелюючи до їх особистого досвіду і відчуттів.

3. “Аромат Джульєтти”. Парфумер Мара де Гуїді, надихнувшись безсмертною шекспірівською п’єсою «Ромео і Джульєтта», створила аромат для парфумів, який, за її задумом, є самою Джульєттою, суттю її душі. Цю ідею втілили наступні складові: рожевий перець, чорниця, неролі, герань, ромашка, жимолость, жасмин, фіалка, гранат, травнева троянда, турецька троянда, чебрець, перець, мускус, сіра амбра, вірджинський кедр, пачулі, дубовий мох, бурбонська ваніль. У цих ароматах, на думку парфумера, поєднуються два начала – кохання і сила.

Завдання для учнів. Створіть власний рецепт парфумів «Аромат Джульєтти». Запропонуйте 3-5 інгредієнтів – запахи конкретних квітів, фруктів, спецій, прянощів.

4. «Ароматичний фон уроку».І я особисто, і багато моїх знайомих учителів використовуємо на уроках аромалампу – звичайно, пам’ятаючи про техніку безпеки: на перерві потрібно дуже гарно провітрити класне приміщення, і запалювати аромалампу будемо хвилин на 5-10.

Рецепти для аромалампи.

1) Для створення позитивного настрою на уроці: 2 краплі кориці, 3 краплі апельсина.

2) Перед виконанням творчого завдання: 3 краплі лаванди, 2 краплі лимона.

3) Для створення робочої атмосфери: 2 краплі лимона, 2 краплі розмарину.

4) Для зняття напруги використовую аромат зеленого яблука, який тонізує і освіжає організм, відновлює сили і покращує настрій.

Учням дуже подобаються дані прийоми, і вони надалі самі замовляють той чи інший аромат уроку.

Поділіться, які аромати використовуєте на уроках Ви.

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑