10 освітніх трендів на 2021-2022 н.р.: дистант, людиноцентризм, якість або ?..

Традиційно в серпні-вересні до нового навчального року представляю власну десятку освітніх трендів.

З великою приємністю, але і складністю це роблю цьогоріч.

У чому приємність? Для мене-філолога важливо знати, що стрілка компаса світових тенденцій упевнено взяла напрямок у бік людиноцентризму, гуманітаризації, якості освіти, турботи про вчителя, балансу і благополуччя.

У чому складність? Кількість трендів в освіті за останній рік зросла не просто в 2-3 рази, а, здається, в сотні разів. Відповідно, виділити свій топ-10 із такої кількості виявилося непросто.

На всякий випадок, нагадаю, що таке тренд: від англ. trend  «тенденція, ухил» – домінуючий напрямок у розвитку, в громадській думці. Бути в тренді означає «йти в ногу з часом» і залишатися в курсі останніх новинок у даній темі.

10 освітніх трендів на 2021-2022 навчальний рік

1. Цифровізація

Очевидний і супер-потужний тренд цього року – цифровізація як спосіб подачі інформації для учнів.

Пандемія наочно показала, що цифровізація з допоміжного напрямку розвитку стала основним, перетворилася на реальний засіб освіти. Нові методи цифрової освіти диктують необхідність розробки нової дидактики, а це, в свою чергу, потребує перебудови не тільки педагогічної освіти, а й способу мислення учителів.

E-learning більше не E-learning, а digital learning. Цим терміном підкреслюють, що навчання не ділиться на очне і онлайн, а використовує всі різні сучасні інструменти для досягнення навчальної мети.

В онлайн переходять традиційні університети, класичні та альтернативні школи. Страх перед онлайн-освітою під час пандемії зник, багато хто вперше спробував вчитися віддалено і багатьом сподобалося. Ми дізналися, що онлайн-освіта також може бути якісною (хоча, звичайно, може бути і не якісною – все як завжди).

Цифрове середовище – це та освіта, яка дозволяє нам по-іншому виглядати, налаштовувати систему успіху або систему балансу між професійним та індивідуальним. Це те середовище, в якому сучасна людина повинна відчувати себе комфортно, тому що від того, наскільки вона успішна, результативна, наскільки вона добре в ній представлена, наскільки вона комфортно себе в ній відчуває, залежить дуже багато чого в її житті.

Завдяки цифровізації все більше стирається межа між реальним і віртуальним.

2. Пріоритизація

Пріоритизація – поняття, що показує важливість, першість. Наприклад, пріоритет дій визначає порядок їх виконання в часі. Якщо піти ще далі в етимологію слова, побачимо слово «priority» («попередній»), ще далі – «prior» («передній», «минулий», «старший»).

З визначення стає зрозуміло, що основна мета приоритизації – зрозуміти, «що важливіше за що». Після того як ми якимось чином це зрозуміли, результати пріоритизації потрібно закріпити або задокументувати: розставити в порядку пріоритету або наділити особливими властивостями (номер, вага, важливість, терміновість тощо).

Проблема з пріоритизацією в освіті полягає в тому, що ми отримуємо багато інформації, в тому числі освітнього контенту, і нам потрібно якимось чином зрозуміти, що з цього для нас важливо, а що з цього для нас абсолютно не важливо.

Новинка! Відеогайд “Нейромережі для освітян”: 34 ролики

Відеоанонс:

Із відгуків:

 👍 “3 дні під враженнями, який неймовірний світ може бути завдяки технологіям! Відкриття для мене: зміна парадигми, адже будь-який користувач інтернету тепер зможе попросити AI зробити роботу, яка раніше коштувала б більше, вимагала б більше часу та зусиль”. (Яніна Хіжінська)

👍 “Сьогодні демонструвала учням генерування музики як КРИГОЛАМ. Мені дуже все сподобалось – це мало сказати. Я натхненна для подальшого розвитку і маю нові ідеї, які можна втілити з новими інструментами штучного інтелекту”. (Тетяна Складенко)

👍 “Дуже задоволена тим, що опанувала такий сучасний вид технологій – нейромережі. Іду в ногу з дітьми! Бо мої діти знають про це. Тепер і я знаю, вмію! Я їх здивувала цим і буду дивувати ще більше!”. (Ольга Петриченко)

👍 «Сьогодні “зависла” в нейромережах на пів дня. Дуууже дякую! Усе для мене нове! Чудові ресурси!!!❤️👍» (Ірина Овчаренко)

3. Мікронавчання

Основна ідея – знання потрібно подавати дозовано, невеликими порціями.

Учні (і навіть дорослі люди) швидше засвоюють новий матеріал, якщо він розбитий на невеликі блоки протяжністю 3-5 хвилин.

Навчання за маленьким крокам нагадує відому метафору: «Слона треба їсти по частинах».

Темп життя стає все більш високим, в насиченому графіку навчання і роботи важко виділити час на освоєння нових знань і навичок.

Мікронавчання нерозривно пов’язане з сучасними інформаційними технологіями. У Всемережжі існують тисячі різних онлайн-курсів у форматі відеоуроків по 4-8 хвилин.

Крім того, мікронавчання дає вчителю свободу вибору, а також можливості для індивідуалізації методів та інтерактивних технік.

Це можуть бути короткі вікторини, відео, міні ігри, інфографіка та анімація, тому що це завжди допомагає без проблем запам’ятати будь-яку інформацію.

Спробуйте «на смак» мікронавчання – 10-денний курс-релакс «Хюґе для вчителя». 10 днів – 10 уроків: невелика теоретична частина про феліксологічну компетентність педагога (уміння бути щасливим) і короткий відеоролик з практикою тривалістю 3-6 хвилин. Доступ до курсу – одразу після оплати. Докладніше…

4. Візуалізація

Термін «візуалізація» походить від латинського visualis – той, що сприймається візуально, наочний.

Мається на увазі процес представлення даних у вигляді зображення з метою максимальної зручності їх розуміння.

Візуальну інформацію мозок сприймає в 60 разів швидше, ніж текстову. Тому зображення – кращий друг педагогів і всіх, хто хоче представити важливі дані максимально наочно і зрозуміло.

Перехід на дистант закономірним чином підвищив інтерес до візуалізації інформації в освіті: поєднання тексту та зображення стало мало не головною сполучною ланкою між учнем і новим знанням.

Візуалізувати можна певну теорію, портрет особистості, інструкцію до телевізора, авіакатастрофу, політичну ситуацію, спортивні досягнення, кулінарний рецепт – абсолютно всі дані.

Інфографіка може включати текст, символи, схеми, діаграми. Але саме зображення відіграють у ній ключову роль.

У візуалізації є мета. Саме точна мета допомагає відібрати найнеобхідніше наповнення презентації і виключити зайве, а отже – зробити її цільною, читабельною і функціональною. Те ж стосується інфографіки, інтелект-карти, відеоскрайбінга, коміксів та інших способів цифрової візуалізації: чітка мета – відповідь на запитання «навіщо потрібен цей продукт на уроці?»

Головні принципи візуалізації укладаються в три слова: простота, ясність, гармонійність.

5. Гуманітаризація

Гуманітарні науки – це, перш за все, науки про людину і науки для людини.

Філософія, історія, філологія, політологія, етнографія, соціологія, антропологія, психологія, етика, право – науки про культуру, про соціальну, духовну, творчу діяльність людини. Вони досліджують все, що пов’язано з самою людиною, а також взаємовідносини особистості з іншими людьми, з зовнішнім світом.

Автоматизовані системи покликані допомагати в створенні матеріальних цінностей, але не здатні створювати цінності духовні, які і є головним надбанням людини, головним джерелом її творчої діяльності.

Гуманітарій може відповісти на найголовніше питання: що відноситься до людського, а що до людського не відноситься. Ми можемо пишатися тим, що належимо до того ж виду, що В.Шекспір, Л. Бетховен, Мікеланджело. Тільки духовно розвинене, логічно правильно мисляче суспільство здатне створити, розвивати і направити собі на благо техногенне середовище.

У чому мета і цінність гуманітарної освіти? Тобі стає цікавим весь світ.

Технології, ті зусилля, які в них вкладені, кошти, ресурси, які були в них інвестовані, здавалося б, були створені для людини: щоб людина відчула себе більш впевненою, захищеною, могла більше реалізувати свої можливості.

І раптом виявилося, що це може призвести до масового безробіття, нерівності, невизначеності, розшарування суспільства.

Виявилося, що розвиток негуманітарних технологій наше життя зробило не простішим, а складнішим, призвело до росту конфліктності у суспільстві.

Людина повинна бути не просто вихованою, а вихованою у певному дусі. У дусі толерантності, наприклад, поваги, добросердечності. Основна компетенція, яка повинна бути сформована незалежно від рівня освіти, незалежно від профілю, – це якості, які пов’язані з усвідомленим і чуйним ставленням до людини як найвищої цінності.

У кінцевому підсумку, не матеріальні багатства і речі важливі для людини, а щастя важливе. Гуманітарна культура збагачує життя.

Якщо ви мудрий учитель, який може підтримати дітей на шляху до набуття важливих навичок, вас не замінить жодна машина.

Креативні ідеї для уроків ви знайдете у запису креативної сесії “Групова робота для онлайн-навчання: ідей, форми та інструменти реалізації”:

Докладніше…

6. Імерсивне навчання

Та поруч з гуманітаризацією швидкими темпами розвиваються цифрові технології.

Імерсивне навчання (від англ. immersive – «створює ефект присутності, занурення») – використання технологій віртуальної Virtual Reality (VR) і доповненої реальності Augmented Reality (AR). Насправді це про AR і VR, тільки іншими словами.

У майбутньому імерсивне навчання може витіснити класичну освіту.

Імерсивний формат дозволяє, по-перше, створити реалістичне середовище, максимально наближене до реального життя.

По-друге, тренуватися конкретно і цілеспрямовано. Ми нібито стираємо кордон між теорією і практикою. Як підсумок – потрібні навички засвоюються швидше і краще.

Нині ці технології дуже дорогі. Та в доступному для огляду майбутньому VR подешевшає. Будуть з’являтися педагоги, які освоїли VR як хобі і можуть робити проєкти середньої складності за доступною ціною.

Окуляри і шоломи будуть все більш якісними і дешевими. Накопичиться загальний досвід створення VR-проєктів.

7. Додаткова освітня онлайн-професія

Отримати необхідні навички для додаткової віддаленої онлайн-професії в галузі освіти вчителю можна і не виходячи з дому.

Навчання новій спеціальності дистанційно користується величезною популярністю, адже за допомогою онлайн-сервісів ви самостійно вибираєте відповідний графік навчання.

Найбільш популярні освітні онлайн-професії для педагогів у 2021 році:

– методист онлайн-курсів (він же: педагогічний дизайнер);

– методист дитячого онлайн-навчання;

– автор онлайн-курсів;

– онлайн-тренер;

– директор онлайн-школи;

– модератор вебінарів;

– куратор онлайн-навчання.

У кожного педагога нині є можливість додаткового заробітку.

Спробуйте отримати першу додаткову освітню онлайн-професію – на курсі-квесті «Автор онлайн-курсу». Докладніше…

8. Едьютейнмент

Едьютейнмент – це освіта у розважальному форматі.

Факт, що сучасних дітей потрібно навчати по-новому, аби витягнути їх із соціальних мереж і світу комп’ютерних ігор.

Не важливо, в яку «обгортку» запаковувати предметні знання: наукові парки, веб-квести, анімовані навчальні ролики, буктрейлери, емодзі-історії. Важлива суть – розповідь на доступній і зрозумілій мові, з інтеграцією елементів розваги, ігор і навчання.

Сучасні технічні засоби дозволяють зробити fun (почуття задоволення) синонімом навчання.

Якість і кількість едьтейнмент-проєктів в усьому світі постійно зростає.

Отримання задоволення від процесу пізнання є основою стійкої цікавості до навчання.

«Вчися граючи!» – оптимістичне гасло едьютейнменту в навчанні.

9. Баланс і благополуччя

У тій невизначеності, в якій ми опинилися після пандемії, дуже цінними є навички збереження балансу і благополуччя.

Відсоток збільшення у 2021 р. вивчення онлайн-курсів за такими напрямками, як керування тривогою, стресостійкість, медитація, усвідомленість, становить чотиризначні цифри, і цей тренд зберігається.

Звіт Deloitte (THE 2021 Global Human Capital Trends) також фокусує увагу на тренді балансу і благополуччя: критично важливо допомагати співробітникам протистояти стресу, зберігати спокій, справлятися з тривогою, підвищувати усвідомленість.

Багато організацій думають глибше і не просто підтримують додаткові програми, а весь робочий процес проєктують таким чином, щоб в ньому на всіх рівнях були інтегровані принципи балансу і благополуччя.

Особливо це має значення при побудові віддаленої взаємодії.

Ось приклади, як це можна втілити:

– допомогти організувати комфортне робоче місце;

– створювати зручні правила у віртуальному робочому просторі;

– використовувати нові технології, щоб навчитися справлятися зі стресовими ситуаціями;

– заохочувати комфортну для всіх взаємодію з колегами;

– вбудовувати критерії балансу і благополуччя в організаційні процеси: робочий розклад, оцінку продуктивності, способи визнання.

10. Проактивність

Як самому стати центром змін у світі, в освіті, в особистому житті?

Як перейти від вимушених змін до керованих?

Як обставини перетворювати на можливості?

Проактівность – це не зовсім про активність))

Процитую Джима Рона, тренера з особистого розвитку: «Ви повинні самі відповідати за себе. Не можна змінити обставини, пори року, напрямок вітру, але можна змінити себе самого».

Бути проактивною людиною означає, що ви усвідомили свої глибинні цінності та цілі і дієте згідно зі своїми життєвими принципами, незалежно від умов та обставин.

Ви є центром тих змін, які відбуваються навколо вас!

Стівен Кові в книзі «7 навичок високоефективних людей» назвав проактивність однією з необхідних навичок успішної людини.

***

Отакою вийшла моя десятка освітніх трендів на новий навчальний рік.

Можливо, вас також зацікавить:

Новинка! “Карти вражень” та 55 ідей з асоціативними картами для навчання

Курс-практикум! Нейромережі та штучний інтелект для суперпедагога

Інтерактивна презентація “40 цифрових технік формувального оцінювання в 5-6 класах НУШ”

Воркбук “50 сучасних стратегій залучення учнів до читання”Частина І та Частина ІІ

*

Підписуйтесь на мій Телеграм-канал “Сильні крила”:

Підписатися…

4 thoughts on “10 освітніх трендів на 2021-2022 н.р.: дистант, людиноцентризм, якість або ?..

Add yours

    1. Дякую за відгук, дорога п. Наталіє!
      Світ швидко змінюється, тож учитель має бути як струмок, живий потік, аби встигати за оновленнями і трансформаціями.
      Бажаю цікавого плідного навчального року, що розпочинається!

      Подобається

  1. Доброго дня моя Анна Марія. Знайшла тебе дякую усім. Я Тетяна з Одеси Нагаєва.
    Пом’ятаєш ми були на конкурсі Крим.Ти приїжджала в Одесу на фестиваль майстер класи.Дуже корисна і цікава інформація. Хочу на квест у жовтні. Як це зробити.Цьомки і обійми

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑