Закладки для книг. Права читача

Признаюсь чесно: під час ізоляції мені найбільше бракувало походів у бібліотеку за новими книгами. Я звикла жити зі списком читання на місяць, повертатись з роботи, знаючи, що на письмовому столі на мене чекає недочитаний твір, а між сторінок залишаються мої думки і почуття. А ще – залишається закладка.

Бібліотекарі часто збирають колекції смішних і дивних закладок, які забувають у творах книголюби: квитки за проїзд у місцевому транспорті, шнурок, простий олівець, паперові купюри, лінійка, листок з дерева, флаєр, фотографія…   

Так, книга нині переживає складний період. Під гаслами «Друге дихання старих книг» сучасні дизайнери пропонують, приміром, пробурювати старі книги свердлами, нанизувати їх на стрижень торшера і створювати таким чином нову оригінальну конструкцію для лампи. Також у моду входять предмети інтер’єру з подертих на сторінки, склеєних одна з одною, вимазаних гіпсом і фарбою книг. Ще з книжкових сторінок, за пропозицією стилістів, можна вирізати малюнки за трафаретом, а видертими з книги сторінками перетворювати скляну пляшку на оригінальну вазу, склеївши їх навколо бутлі у формі зірки або зігнувши півколом, посередині протягнувши дріт.

Таке цинічне руйнування ціннісних рядів дуже небезпечно для сучасних дітей, у яких ще тільки формується поняття норми.

Тому пропоную дарувати учням за цікаві відповіді на уроках закладки для книг. Так ненав’язливо виховується потреба в акуратному, бережливому ставленні до друкованих творів.

На моєму улюбленому сайті для створення дизайнів canva.com оформила закладки на тему «Прав читача», які лаконічно проголосив сучасний французький письменник Д. Пеннак у своєму творі «Як роман».

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Читати ми не перестанемо!

Можливо, вам також сподобається:

Практикум “365 запитань про головне”

Посібник “Як зробити смачний, ароматний, кольоровий урок”

Книга-проект Джулії Кемерон «Золота жила»: скарби і знахідки

4 thoughts on “Закладки для книг. Права читача

Add yours

    1. Яка ви моторна!))) Впізнаю свою Ольгу Сильвестрівну. Я би теж хотіла роздрукувати для вчителів, але ми вересень на дистанційній формі навчання, і скоріше до грудня як мінімум.

      Подобається

  1. Ідея цікава! Дуже сподобалися закладки! Щороку ми з дітками організовуємо посвяту другокласників у читачі. Ці закладки – чудова мотивація для маленьких та дорослих читачів. Дякую!

    Подобається

    1. Дорога Людмило, дякую вам! Я також вважаю: що більше для дітей позитивних моментів, пов’язаних із книгою, тим більше шанс сформувати позитивну мотивацію до читання. Книга в свідомості асоціюється із приємним.

      Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑