Онлайн-дошка Padlet. 10 ідей для вчителя

Онлайн-дошка (стіна) – це мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації.

Перші інтерактивні (електронні, віртуальні або онлайн) дошки з’явилися в 2006–2007 рр. Та 2020–2021-й рр. – час справжнього розквіту їх використання шкільними вчителями.

Найбільш популярна онлайн-дошка – Padlet. Її просто опанувати та легко застосовувати для навчання.

Padlet дозволяє розміщувати на одній стрінці різноманітний контент: фотографії, малюнки, аудіофайли, відеоролики, нотатки, покликання на інші сайти мережі Інтернет.

Цей сервіс надає 3 безкоштовні дошки, яких, у цілому, вистачає для роботи з класом. Я перейшла на платний тариф (один раз на місяць з моєї картки списують невелику суму), оскільки часто і широко використовую можливості Padlet в роботі та для особистих завдань.

Для створення віртуальної дошки потрібно зареєструватись за покликанням http://www.padlet.com або увійти за допомогою існуючого акаунту в Facebook або Google+.

Тепер натискайте кнопку «Створити Padlet» і обирайте тип розміщення матеріалів (пусті дошки): стіна, полотно, сітка, трансляція, бесіда, мапа, лінія часу, стовпці. Усі ці формати я активно використовую.

Далі дайте назву своїй інтерактивній дошці. Фон виберіть із запропонованих або завантажте власний.

Залишилося тільки наповнити даними вашу дошку.

Щоб створити повідомлення або завантажити мультимедіа, достатньо на віртуальній стіні двічі клацнути мишею.

10 ідей, як я використовую дошку Padlet

1. Збір інформації на певну тему

Це найбільш популярний вид роботи з онлайн-дошкою.

Дуже зручно, коли збираєш в одному місці матеріал до теми уроку: портрети і фотографії скульптур письменника, відео про його життєвий і творчий шлях, тексти програмових творів, хмарки слів до творчості, кроссенси, афоризми.

Для прикладу – моя дошка «Григорій Сковорода»:

2. Майданчик для розміщення навчальних матеріалів

Раніше, коли я хотіла поділитися з колегами або учнями корисною інформацією, додатковими матеріалами, надсилала бажаючим в електронному листі купу прикріплених файлів і відео.

Тепер мені достатньо поділитися покликанням на онлайн-дошку, що я і роблю, створюючи до кожного свого вебінару нову тематичну віртуальну стіну з матеріалами.

У 2020 році при Львівському ОІППО я створила творчу майстерню “Пленерні уроки” і онлйн-дошку, де учасники майстерні протягом року розміщували свої знахідки, конспекти, матеріали:

3. Складання списків

Обожнюю цю можливість Padlet – складати списки різного роду. У мене є віртуальна стіна з моїми улюбленими музичними кліпами; місцями, куди я мрію вирушити в подорож.

Список читання на рік я створила в онлайн-форматі. Симпатично виглядає:

Також у мене є дошка, де я збираю список онлайн-інструментів, якими опанувала. Все в одному місці, під рукою, а отже, нічого не втратиться із пам’яті.

НОВИНКА! Комплект: “Карти вражень” та навчальні ігри з асоціативними картами

До комплекту входять:

1. Електронна збірка “Навчальні ігри з асоціативними картами. 55 ідей

2. Набір “Карти вражень”: 100 асоціативних карту двох форматах: pdf та png. Зручно як роздрукувати, так і використовувати окремі карти для електронних презентацій. 

Карти високої якості та метафоричного змісту, створені за допомогою нейромережі на платному тарифі. 

Із відкуків:

👍 “Дуже яскраво та захоплююче! Ось вже годину просто розглядаю і вималювую свої асоціації. Інколи вони навіть для мене стають несподіваними. Чому саме це прийшло на думку?! І розумію, що завтра на уроці буде дуже багато вражень, а головне – відкриттів”. (Надія Жулай)

👍 “Це черговий винос мозку!  Сенси, естетика, стиль! Уже хочется  все це роздрукувати і заламінувати! Дякую!” (Тетяна Чередник)

👍 “Неперевершене враження від матеріалу! Супер!” (Галина Христофорова)

👍 “Грандіозна робота, неймовірно цікаві картки і вправи!” (Майя Первак)

4. Мапа

З мапами працюють вчителі історії, географії, але й для філологів вони інколи потрібні.

Натискаю «Створити Padlet», обираю тип стіни – «Мапа». І називаю свою нову дошку «Гоголівські місця України». Програма мені допомагає позначати географічні точки, пов’язані з письменником. Я додаю до цих точок коротку інформацію і зображення. Тепер можна дати покликання учням, аби вони самостійно пройшли крок за кроком разом із М.Гоголем.

5. Хронологія

На Padlet є можливість оформити матеріали у вигляді лінії часу – timeline. Чудова функція, коли потрібно відновити важливі дати із життя письменників, періодизацію культурних епох.

Я створила жартівливу хронологію «Майбутнє книги», де уявила, якими можуть стати звичайні паперові книги через 20, 50 і 100 років:

6. Опитування

Проведіть опитування для учнів, створивши для збору думок віртуальну стіну.

На курсах підвищення кваліфікації ми збираємо опитування-очікування від наших слухачів, надаючи їм покликання на онлайн-дошку Padlet:

7. Загальна вправа

Скільки ви можете одночасно викликати учнів до дошки в своєму робочому кабінеті? Двох-трьох.

Padlet надає можливість усім дітям в класі одночасно працювати на віртуальній дошці, редагувати, додавати, відповідати, виконувати спільне завдання.

Коли ми працювали з онлайн-інструментом AutoDraw, кожен учень розмістив свої малюнки на дошці Padlet прямо на уроці. Така загальна виставка робіт створює відчуття співпраці і успіху.

8. Інтерактивний словник

Ресурс Padlet відмінно підходить для створення інтерактивних словників: словника літературознавчих термінів, фразеологізмів, словника письменників рідного краю.

Я створила у вигляді інтерактивного словника «Абетку світових освітніх трендів і тенденцій». Регулярно додаю нові поняття, дописую статті, шукаю ілюстрації.

9. Робочий планер

У Padlet можна створити цікавий формат у вигляді стовпців.

Цей тип віртуальної стіни я використовую для тижневого планування. Мої стовпці – дня тижня від понеділка по неділю. Натискаю на плюсик і додаю до списку справ на потрібний день новий пункт. Справу можна перенести з одного дня на інший, просто перетягнувши нотатку. Виконаний пункт плану тут же видаляю, аби звільнити свій день. Зручно і корисно.

10. Спільне домашнє завдання

Приймати домашні завдання від учнів легко, надавши їм покликання на віртуальну стіну, де потрібно завантажити виконану роботу або додати матеріал на певну тему. Діти люблять працювати у віртуальному просторі. Відсоток виконаних завдань автоматично зростає. Ось так я, наприклад, приймаю учнівські есе:

Докладніше, як саме виглядають мої створені віртуальні сторінки –

у відео «10 ідей вчителю для онлайн-дошки Padlet»:

Будемо разом опановувати віртуальні помічники і відбирати найкращі, аби бути на рівні з нашими учнями!

Можливо, вас також зацікавить:

Інноваційна онлайн-сесія “Чудова десятка нейромереж для вчителя та учнів”

Інтерактивна презентація “40 цифрових технік формувального оцінювання в 5-6 класах НУШ”

Воркбук “50 сучасних стратегій залучення учнів до читання”

Призові квитки з QR-кодами “Відскануй і танцюй!”

10 інноваційних матеріалів для вчителя та учнів

*

Підписуйтесь на мій Телеграм-канал “Сильні крила”:

професійні поради для вчителя, ролики-розминки, рубрика “Онлайн сервіси та інструменти вчителя”, картка дня “Дозвольте собі”, обмін досвідом, педагогічні квести, креативні марафони та ін.

Підписатися…

9 thoughts on “Онлайн-дошка Padlet. 10 ідей для вчителя

Add yours

    1. п. Галино, дякую за відгук!
      Так, можна завантажити створений проєкт на Padlet. У меню праворуч обираєте стрілку “Поділитися”, далі гортаєте коліщатко донизу – і там є функція: “Зберегти як зображення” або “Зберегти як pdf”.
      Я сама інколи зберігаю свої проєкти.

      Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑