Як написати твір-роздум? Смачний рецепт

Сьогодні хочу поділитись з вами рецептом приготування учнівського твору-роздуму.

Та перед тим – історія.

Професор Массачусетського технологічного інституту Ліс Перельман багато років висловлював невдоволення форматом іспиту у вигляді есе. В інтерв’ю журналу «New York Times» у 2016 році Перельман розповів про проведений ним експеримент, який виявив повну непридатність жанру есе для перевірки знань.

Він підготував до перездачі іспиту 16 учнів, які отримали низький бал за есе при першій спробі.

Він сказав учасникам, що важлива видимість, а не факти: «Можете написати, що Наполеонівські війни почалися в 1945 році». Він порадив використовувати незрозумілі, але красиві слова – наприклад, «парадигма» або «синкретичний», а також додати пару-трійку заздалегідь підібраних висловлювань якогось видного історичного діяча – припустимо, Франкліна Делано Рузвельта. І неважливо, будуть вони пасувати до теми твору або ні. Перельман також радив учням висловлюватися довгими реченнями і по можливості заповнити текстом весь екзаменаційний аркуш, включаючи поля і зворотний бік.

Підсумок експерименту: при повторній спробі 15 із 16 учнів отримали за есе більше 90 балів (максимальний бал – 100). І, що найголовніше, після цього Перельман сказав учням: «Ніколи більше так не пишіть!» Тому що, як він сам пояснив, «цей іспит абсолютно не вчить грамотно висловлювати думку в письмовій формі».

На відміну від есе, форма твору-роздуму більше зрозуміла учням, і не така замудра.

Тепер – обіцяний рецепт, простий у приготуванні. Ідею мені подарувала вчителька української мови та літератури Катерина Барандій.

Спочатку продемонструйте учнім малюнок торта і пригадайте, які складові входять у композицію смачного кондитерського виробу.

Як правило, випікається 2-3 коржа, які змазуються кремом, заливаються смачною шоколадною або сметанковою заливкою. Готовий торт ставимо на основу, щоб він не розпався.

Цю аналогію переносимо на композицію твору-роздуму.

На етапі засвоєння нових знань запропонуйте спочатку дітям у групах або в парах готові тексти твору-роздуму, розрізані на частинки: заливка, крем, корж 1-й, корж 2-й, основа.  

Завдання: спробуйте зібрати із частин тексту готовий торт.

Коли діти навчаться бачити складові твору-роздуму на чужих прикладах, можна запропонувати творче завдання: а тепер спечіть власний твір-роздум.

Смачних вам творів!

Можливо вам також сподобається:

Пленерні уроки. З досвіду проведення

Посібник “Як зробити смачний, ароматний, кольоровий урок”

Онлайн-курс “Майстерня педагогічного тексту”

6 thoughts on “Як написати твір-роздум? Смачний рецепт

Add yours

  1. Я выражена! Це ж треба так придумати! Дякую за творчість! Дозвольте взяти рецепт і поділитися з колегами.

    Подобається

Залишити коментар

Блог на WordPress.com .

Up ↑